ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Tεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) - 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη της ΕΕ


To 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (7ο ΠΠ) είναι το βασικό μέσο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα στην Ευρώπη και περιλαμβάνει διάφορα ειδικά προγράμματα:

Συνεργασία – ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για την επίτευξη μιας ηγετικής θέσης σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς.
Ιδέες – υποστήριξη της βασικής επιστημονικής έρευνας αιχμής (υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνών).
Άνθρωποι – υποστήριξη της κινητικότητας και της επαγγελματικής ανέλιξης των ερευνητών εντός και εκτός Ευρώπης.
Ικανότητες – βοήθεια στην ανάπτυξη των ικανοτήτων που η Ευρώπη χρειάζεται για να γίνει μια ακμάζουσα οικονομία που θα βασίζεται στη γνώση.
Πυρηνική έρευνα (πρόγραμμα EurAtom) – ανάπτυξη των ικανοτήτων της Ευρώπης στον τομέα της πυρηνικής σχάσης και σύντηξης.

Οι ΤΠΕ αποτελούν τον πυρήνα της γνωσιοκεντρικής κοινωνίας. Οι σχετικές δραστηριότητες ενισχύσουν την επιστημονική και τεχνολογική βάση της Ευρώπης και της εξασφαλίσουν ηγετική θέση σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα των ΤΠΕ, συμβάλουν στην προαγωγή και τόνωση της καινοτομίας προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών και της δημιουργικότητας μέσω χρήσης ΤΠΕ, ενώ διασφαλίζουν την ταχεία μετατροπή των εξελίξεων των ΤΠΕ σε πρακτικά οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης. Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν επίσης στη μείωση του ψηφιακού χάσματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πρόσφατη σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου αφορά στις εξής θεματικές περιοχές, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την τοπική αυτοδιοίκηση:
· Διεισδυτικά και εμπιστευμένα δίκτυα και υποδομές υπηρεσιών
· Τεχνολογίες για ψηφιακό περιεχόμενο και γλώσσες
· ΤΠΕ για την υγεία, την ευγηρία, την ένταξη και τη διακυβέρνηση
· ΤΠΕ για οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών
· Μελλοντικές και αναδυόμενες τεχνολογίες
· Διεθνής συνεργασία

Προθεσμία: 18 Ιανουαρίου 2011
Πληροφορίες:
Εθνικό Σημείο Επαφής: Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας (υπόψη κα Μ. Κουτροκόη, τηλ: 210 7711519, e-mail: mkoutr@gsrt.gr)
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (υπόψη κα Γ. Μαζιώτη, τηλ: 210 7273925, e-mail: gmazio@ekt.gr)