ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

3η Ημερίδα labs.OpenGov – Καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας

Ολοκληρώθηκε και η τρίτη φάση του labs.OpenGov με την ημερίδα που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας έγιναν κάποιες κεντρικές εισηγήσεις, από τις οποίες ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις που έγιναν για την "Κάρτα Πολίτη", από τον κο Σ. Γκρίτζαλη, Ειδικό Γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος έλυσε διάφορες απορίες του κοινού εξηγώντας ότι η κάρτα πολίτη σημαίνει ο,τι σημαίνει και η αστυνομική και ότι δεν σχεδιάζεται με σκοπό να εσωκλείει ένα πλήθος στοιχείων, ενώ στη συνέχεια μίλησε και ο κος Δ. Σπινέλλης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Υπ. Οικονομικών, για την "Κάρτα Αποδείξεων", εξηγώντας στο κοινό, που επίσης διετύπωνε διάφορες απορίες, ότι η χρήση της θα είναι προαιρετική και ότι δεν θα καταγράφει πληροφορίες του τι αγόρασε ο εκάστοτε πολίτης, αλλά μόνο το συνολικό ποσόν της αγοράς που πραγματοποίησε.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, παρουσιάστηκε ένα πλήθος από ιδέες και προτάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, που απευθύνονταν τόσο στους Πολίτες, όσο και στο Δημόσιο Τομέα αλλά και τις Ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πολύ σημαντικό ρόλο τη χτεσινή μέρα, έπαιξε και το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα, το οποίο έκανε συνεχείς παρεμβάσεις, διατυπώνοντας ένα πλήθος από ερωτήσεις και παρατηρήσεις οι οποίες αποτέλεσαν αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό και συζήτηση.
Στο τέλος, της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε διάλογος, στον οποίο, αφού ανακεφαλαιώθηκαν τα όσα ειπώθηκαν νωρίτερα, παρουσιάστηκαν οι άξονες στους οποίους πρέπει να δοθεί προσοχή, ώστε μέσα στους ερχόμενους 6 μήνες να έχουμε νέες, καινοτόμες εφαρμογές, έτοιμες και διαθέσιμες στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στις ιδέες και προτάσεις που παρουσιάστηκαν, ήταν και οι δυο προτάσεις που νίκησαν στον διαγωνισμό WeGov Awards 2010:
  • Ανασχεδιασμένη διαδικασία ίδρυσης Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης, των Ε. Γλάβα και Σ. Λαζαρίδη
  • Δημιουργία Ηλεκτρονικής Τράπεζας Πρωτοτύπων Εγγράφων (e-gov bank), του Χ. Τούμπα

Ο κος Ε. Γλάβας
Ο κος Σ. Λαζαρίδης


Ο κος Χ. Τούμπας